... så gjorde jag en lite nyttigare variant, där jag bytte ut vetemjöl mot rågmjöl och smör mot olivolja.
Och istället för det klassiska "sylt&grädde-pådraget" så blev det kanel för min del, önskar dock att jag även hade haft kesella hemma, det hade passat fint.. ^^
"Någon studie av hur råget påverkar människor på lång sikt har Liza Rosén inte gjort, däremot har hennes kollega Ulrika Andersson gjort en sådan studie på möss. Under ett halvår fick ett antal möss äta fullkornsvete respektive fullkornsråg.Resultaten visar att mössen som åt vete gick upp mer i vikt jämfört med de möss som åt råg.
– En möjlig förklaring är att vetet ger ett högre insulinsvar än råg, vilket gör att cellerna i kroppen kan lagra mera fett. Det faktum att råg innehåller mera lösliga fibrer än vete spelar också roll, eftersom dessa troligtvis förhindrar upptag av fett och andra näringsämnen i tarmen."(Källa: http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/vitt-raagmjoel-bra-foer-blodsockret/)
Rågmjöl, näringsvärde per 100 g
| |
---|---|
Energi | 1260 kJ/301 kcal |
Protein | 8 g |
Kolhydrat | 60,4 g |
varav sockerarter | 2,4 g |
Fett | 2,5 g |
varav mättat | 0,3 g |
varav enkelomättat | 0,25 g |
varav fleromättat | 1,23 g |
Kostfiber | 13,6 g |
Natrium | 2 mg |
Järn | 3 mg |
Kalium | 410 mg |
Kalcium | 35 mg |
Magnesium | 110 mg /Maria |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar