torsdag 17 maj 2012

Pannkakstajm

Istället för det vanliga receptet (för 4 pers) ...
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

  • ... så gjorde jag en lite nyttigare variant, där jag bytte ut vetemjöl mot rågmjöl och smör mot olivolja.

  • 2½ dl rågmjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk olivolja

  • Och istället för det klassiska "sylt&grädde-pådraget" så blev det kanel för min del, önskar dock att jag även hade haft kesella hemma, det hade passat fint.. ^^

    "Någon studie av hur råget påverkar människor på lång sikt har Liza Rosén inte gjort, däremot har hennes kollega Ulrika Andersson gjort en sådan studie på möss. Under ett halvår fick ett antal möss äta fullkornsvete respektive fullkornsråg.Resultaten visar att mössen som åt vete gick upp mer i vikt jämfört med de möss som åt råg.

    – En möjlig förklaring är att vetet ger ett högre insulinsvar än råg, vilket gör att cellerna i kroppen kan lagra mera fett. Det faktum att råg innehåller mera lösliga fibrer än vete spelar också roll, eftersom dessa troligtvis förhindrar upptag av fett och andra näringsämnen i tarmen."
    (Källa: http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/vitt-raagmjoel-bra-foer-blodsockret/)

    Rågmjöl, näringsvärde per 100 g
    Energi1260 kJ/301 kcal
    Protein8 g
    Kolhydrat60,4 g
    varav sockerarter 2,4 g
    Fett2,5 g
    varav mättat0,3 g
    varav enkelomättat 0,25 g
    varav fleromättat 1,23 g
    Kostfiber13,6 g
    Natrium2 mg
    Järn3 mg
    Kalium410 mg
    Kalcium35 mg
    Magnesium110 mg


    /Maria

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar