Leptin kontra fetthalt
I din kropp finns det ett hormon som heter leptin som indirekt reglerar din förbränning (metabolismen). Ju högre fetthalt du har i kroppen desto högre leptinhalt finns det och i samband med att fetthalten sjunker så sjunker även leptinhalten. En låg leptinhalt tolkar hjärnan som att nu är det dags att sänka förbränningen. Ju bättre du lyckas med din deff eller viktnedgång, desto svårare kommer det att bli att fortsätta eftersom kroppen automatiskt kommer att sänka din förbränning. Enda sättet att konstant höja leptinhalten är att höja fetthalten vilket oftast inte riktigt är vad vi vill åstadkomma.
Ett annat sätt att snabbt påverka leptinhalten i kroppen är att påverka energintaget. Ökat kalorieintag ger en ökad leptinhalt vilket i sin tur ger en ökad förbränning och volá du har en ätardag. Det ligger egentligen mer vetenskap och teori bakom detta men i korta ordalag fungerar det så här. På grund av diverse orsaker samt behovet av att fylla på glykogennivåerna i kroppen är det bästa att öka kalorieintaget primärt på kolhydratersamtidigt som man fortfarande håller sig undan fett för att maximera fettförbränningen. Ät protein som vanligt. Det finns rum för lite skräpmat här men inget överdrivet. Innan en ätardag bör du ha gjort ett helkroppspass för att kunna fylla på hela kroppens glykogendepåer eller åtminstone träna de muskelgrupper du har störst fokus på samma dag som ätardagen.
Hur ofta och hur mycket mat ska det vara på ätardagen?
Hur ofta och hur mycket mat beror mycket på dina personliga förutsättningar. Ät ungefär så mycket mat du skulle göra en vanlig dag eller rentav lite mer. Rätt mängd mat är när du känner dig tight istället för vätskefylld dagen efter för då har du ätit för mycket mat och för mycket fett och dåliga kolhydrater. Hur ofta beror främst på egen bedömning när du känner att du behöver ha en ätardag men även på vilken fetthalt du har i kroppen, mindre fetthalt mer ätardagar. En generell tabell är denna tagen från artikeln Ätardagar och leptin som vart min främsta, men inte enda, källa och som även mer ingående beskriver ämnet.
Med andra ord om du tillhör den stora gruppen av människor som ligger på en hälsosam fetthalt samt i övrigt håller ett lågt kalorieintag kan du med stor sannolikhet nyttja en ätardag i veckan för att öka din metabolism. Skillnaden på 12 timmar och 24 timmar är att du delar upp ätardagen över dygnet och ökar intaget på antingen hälften eller alla av måltiderna.
Slutsats:
För folk som kör en strikt diet, lågt kolhydrats intag, så är ätardagar en bra sak för att öka din förbränning, om du använder dom på rätt sätt. Samma dag eller en dag innan, kör ett helkropps pass inne i gymmet, för att ha störst chans att få överskottet att hamna på "rätt ställe". Överskottet av kcal bör komma från kohydrater, försök hålla ett lågt fettintag under din ätardag.
Det hjälper även psyket att hela tiden ha en kortsiktig belöning att se fram emot.
Så för alla er som inte lyckas hålla en diet så länge som ni själva vill, prova att slänga in en ätardag i veckan.
Fettprocent män
|
Fettprocent kvinnor
|
Längd på ätardag
|
Frekvens
|
20 % eller mer
|
30 % eller mer
|
12 timmar/halvdag
|
1 g var 7-14:e dag
|
15-20 %
|
25-30 %
|
12-24 timmar
|
1 g/vecka
|
10-15 %
|
20-25 %
|
24 timmar/heldag
|
1 g/vecka
|
10 % eller lägre
|
20 % eller lägre
|
24 timmar/heldag
|
2 ggr/vecka
|
/J
källa: http://traningomotivation.blogspot.se/2011/04/atardagar-nyckeln-till-framgang-for.html och http://www.halso.info/75.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar