För att hjärnan och kroppen ska kunna fungera behövs bränsle, alltså energi. Denna energi utvinns lättast och snabbast av kroppen utifrån kolhydrater, men hjärnan kan även använda ketoner - som utfinns ur fria fettsyror.
För att kroppen ska kunna ta upp sockret, eller glukosen behövs de insulin.
Insulin är ett hormon som produceras i bukspotkörtlarna och det är först när sockret kommer ut i blodet som signaler skickas ut att insulinutsöndringen ska börja..
Insulin är ett hormon som produceras i bukspotkörtlarna och det är först när sockret kommer ut i blodet som signaler skickas ut att insulinutsöndringen ska börja..
..Äter du då regelbundet kommer kroppen att vänja sej vid en viss mängd socker vid vissa tidpunkter, och kroppen kommer då få en balans och vara förbered för vad som kommer.
Hungern kommer då komma med jämna mellanrum (om du äter rätt och tillräckligt).
Men gör du inte det, exempelvis genom att byta ut ett mål mat mot bulle eller snabba kolhydrater - kommer insulinutsöndringen inte att hinna med. Då kommer du ha mera socker i blodet än vad kroppen hinner ta hand om och ju renare socker ( vitt socker - godis mm), dessto snabbare upptagning - ju grövre kolhydrater (ex sädeskorn mm.) ger en långsammare upptagning.
Så det som händer när du då äter snabba kolhydrater eller renare socker, är att kroppens insulinnivåer höjs med en gång, den tar upp de sockret den hinner med och signalerar sedan mättnads känsla.
Men eftersom dessa nivåer kommer sjunka inom kort, (allt socker kommer på en gång - ingen jämn tillförsel) kommer även kroppen inom kort, när insulinnivåerna sjunker att signalera mera hunger - eftersom de kommer behövas mera socker.
Vi vill alltså ha så långsam upptagning av socker som möjligt, så att det blir balans =längre mätnadskänsla.
Eftersom det överblivna sockret, om du tar in mer än vad du gör av mej i form av motion, kommer i längden omvandlas till fett.
/ evelina