onsdag 8 februari 2012

"Tugga aldrig en falafel två gånger"

Citatet ovan är från vår kemilärare Jamshid. Ett lite smartare råd gav han dock oss idag, då han faktiskt rekommenderar oss att aldrig bli vegetarianer. Detta är något som jag vill stärka då jag anser att han har helt rätt.
(Må han någon gång läsa just detta)

Proteinet och dess 20 livsnödvändiga aminosyror är livets byggstenar, so to say. 9 av dem måste vi få i oss via maten då kroppen inte kan producera dessa på egen hand. Vi behöver det för att överleva och för att helt enkelt kunna bygga upp en funktionell och välmående kropp.

Animaliskt protein ger en ökad mättnadskänsla och ökar även fettförbränningen. Dessutom krävs det energi till att omvandla proteinet i kroppen. Vilket resulterar i att, säg att du äter 100kcal protein, så kommer det kosta ca 25kcal av den energin till just omvandlingsprocessen själv. Vilket innebär att du i stort sett kan säga att du enbart har 75kcal att motioner bort sedan ;)

Magra mejeriprodukter är också toppen! Framförallt för att dessa, inte bara innheåller protein, utan även innehåller massa kalcium. Klaciumet har mångder med viktiga funktioner och är väldigt viktigt att vi får i oss. Bland annat för benuppbyggnaden, musklerna och nervernas funktion. För vår hud och vårt hår. För blodets koagulation (kort: möjlighet att bilda sårskorpor typ, haha), för bibehålla bra blodtryck och blodfetter och för att få en sund fettnivå i kroppen. Kalciumet binder nämligen en del av fettet i maten till tarmarna.

En liten proteinlista:
  • Kött
  • Fisk
  • Ägg
  • Mjölk (mejeriprodukter)
  • Ärtor
  • Bönor
  • Linser



/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar